5 bra böcker för husägaren

Publicerat:

/

Kategori: Böcker & Tidningar

I den här artikeln har vi samlat fem böcker som varje husägare bör ha i sin bokhylla. Dessa handplockade titlar täcker allt från grundläggande underhåll och reparationer till mer avancerade projekt som kan förvandla ditt hem till det bättre. 

Oavsett om du är nybörjare eller redan har god erfarenhet av husprojekt, kommer dessa böcker att erbjuda praktiska tips och tekniker som är lätta att följa.

1. Elda i vedspis

Att lära sig elda i vedspis kräver kunskap och tålamod, vilket är en verklig konstform. I Peder Edvinssons bok ”Elda i vedspis”, utgiven av Pug förlag den 28 november 2018, ges läsaren en grundlig genomgång av allt som behövs för att bemästra vedeldning. Boken behandlar viktiga aspekter såsom hur man snabbt får fyr, underhåll av spisen, val av lämpligt bränsle och miljöpåverkan. Dessutom förklaras hur man uppnår den perfekta temperaturen för olika typer av matlagning och uppvärmning.

För husägare med vedspis är denna bok verkligen ett måste. Genom enkla steg-för-steg-instruktioner och praktiska tips blir vedeldning inte bara en nödvändighet utan även ett nöje. 

2. Färgen på huset

Valet av husets färg är avgörande för att skapa ett hem som speglar din personliga stil och funkar med omgivningen. I boken ”Färgen på huset” av Karin Fridell Anter och Åke Svedmyr, får läsaren en djupgående förståelse för hur olika färger påverkar husets utseende och känsla. Genom att använda sig av bokens råd kan du säkerställa att ditt val inte bara är estetiskt tilltalande utan också beständigt över tid.

Boken innehåller en rad värdefulla tips om hur du väljer nyanser som kompletterar husets arkitektur och dess naturliga omgivningar. Detaljerade exempel och illustrativa bilder ger en tydlig bild av hur olika kulörer kan transformera ett hem. Med hjälp av denna guide kan du känna dig trygg i ditt val av färgsättning, vilket gör ditt hus både unikt och välkomnande.

3. Stora boken om byggnadsvård

I ”Stora boken om byggnadsvård” ger Göran Gudmundsson en omfattande inblick i hur man vårdar och bibehåller äldre byggnader. Utgiven av Bonnier Fakta 2010 bjuder boken på en djupdykning i traditionella byggmetoder och material som använts genom tiderna. Gudmundsson tar läsaren med på en resa genom historien bakom de arkitektoniska stilar som präglat våra hem och förklarar varför de ser ut som de gör.

Boken är fylld med praktiska råd för den som vill ta sig an projekt som fasadrenoveringar och liknade. Med tydliga instruktioner om hur man använder tidstypiska material och tekniker ger den värdefulla insikter för den som vill bevara sitt hus karaktär samtidigt som modern funktion upprätthålls. 

Speciellt för de som överväger större projekt som att renovera fasaden erbjuder boken en solid grund att stå på även om man senare väljer att anlita ett fasadföretag för att t.ex. genomföra en fasadrenovering Lund (eller där just du bor), för att säkerställa bästa möjliga utfall.

4. Renovera: Från typhus till drömhem

För att förvandla ett äldre hus till ett personligt och inbjudande hem krävs både vision och rätt kunskap. I boken ”Renovera: Från typhus till drömhem” ger Görel Bockasten läsaren verktygen för att se möjligheterna i hus från 70-, 80- och 90-talen. Med ett tydligt fokus på att maximera husets potential, tar Bockasten dig genom processen att förvandla murriga och trånga utrymmen till ljusa, välkomnande rum som speglar moderna behov och smak.

Genom att läsa denna bok får du en djupare förståelse för hur du kan uppdatera husets estetik samtidigt som du bibehåller dess unika karaktär. Boken är fylld på exempel och visar på hur små förändringar kan ha stor inverkan på ett hem. Med praktiska råd och steg-för-steg-anvisningar hjälper Bockasten läsaren att navigera i renoveringsprocessen på ett sätt som är både inspirerande och handlingskraftigt.

5. Trädgårdshacks

”Trädgårdshacks” av Filip Johansson, utgiven av Polaris fakta 2021, är en skattkista fylld med kreativa och hållbara lösningar för varje trädgårdsägare. Boken erbjuder över 70 innovativa idéer för att förbättra och förenkla ditt arbete i trädgården – allt från enkla återbrukstips till smarta tips som förvandlar trädgårdsskötseln till ett nöje snarare än ett måste. Johansson delar med sig av sina bästa råd för att skapa en frodig och välmående trädgård med minimal ansträngning.

Läsaren får ta del av enkla steg-för-steg-instruktioner som gör det lätt att följa och tillämpa varje tips i den egna trädgården.

Om
Pocketförlaget

Vi skriver kvalitativa och intressanta artiklar i ett enkelt format. Vår ambition är att det ska finnas något på den här webbplatsen som intresserar alla - oavsett vad man tycker är kul att läsa om.